Biserica de lemn "Sf. Gheorghe"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1707
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05079
Adresa: 22
Localitate: sat MĂGURA; comuna POIANA BLENCHII
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 08-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Gheorghe" a fost construita in anul 1707, data sapata pe o barna a peretelui de sud. Traditia orala spune ca aceasta data se refera numai la stramutarea locasului din partea de hotar numita "Magurice", unde a fost vatra veche a satului. Dupa spusele satenilor, cele trei urme din usa bisericii au fost facute de lanci tataresti, in ultima invazie din 1717.
De plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi, acest edificiu prezinta la altar urmatoarele particularitati : forma patrata a temeliei, proportiile extrem de reduse ale laturilor de colt si ferestruicile de marimea unei "palme" de pe laturile de nord si de sud.
Cele doua ancadramente, al intrarii de pe latura de sud si al celei dintre pronaos si naos sunt decorate cu rozete petalate, romburi duble si linii frante.
Bolta naosului semicilindrica este usor retrasa de la pereti, iar cea a altarului merge pana in dreptul laturilor mici, unde un timpan o racordeaza cu peretii printr-o suprafata plana.
Decoratia pictata este foarte deteriorata. In altar, pe latura de sud este urmatoarea inscriptie :"Si s-au zugravit in stapanirea imparatului nostru Francisc aceasta sfanta biserica si au platit preotul Roman Tanasie", completata cu semnatura de pe usa chivotului :"1826, Petru Bode zugrav".
In anul 1968, reparand biserica, satenii i-au refacut acoperisul din sita, intocmai cu cel vechi, cu pante mari, streasina mult prelungita, pastrand si autenticitatea turnului scund, cu foisor si flesa.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)